Több mint 2000 évig a rizs volt a Japán főétel. Annak ellenére, hogy jelenleg mindenféle kaját be lehet szerezni, a rizs ma is nagyon népszerű hozzávaló, és sok ételben megtalálható.
Rice Bowl ( Rizs kupa)
Egy kupa rizset egyszerűen megfőve tálalnak több Japán étellel együtt.Reggelire tojással és zoja sósszal keverve (tamago kake gohan) vagy nattoval , esetleg még külömböző köretekkel tálalva.
Sushi- több információ
Sushit meg lehet határozni ,mint egy olyan fogás amely tartalmaz sushi rizset, fött rizs ecetes sushival.Nagyonsok féle sushi tálak vannak.
Domburi- több információ
Egy kupa elkészitett rizs valami más ételel a tetején. Egy pár topping: tempura (tendon), tojás és csirke (oyakodon), tonkatsu (katsudon) és marhahús (gyudon).
Onigiri
Onigiri az megfőzött rizs golyokká formálva és általában nori hinárba tekerve, csavarva.Kevés só van bennük és gyakran tesznek a közepébe valami más ételt ,például umeboshit ( fűszerezett japán szilva) katsuobushi ( száritott bento reszelve) , tuna vagy lazac. A rizslabdák nagyon népszerűek és a bevásárlóközpontokban is lehet kapni méhgozzá nem drágán.
Kare Raisu
Ez curry rizs, rizs megfőzve curry szósszal.Lehet tálalni külömböző toppingal, mint például tonkatsuval.Curry nem egy „saját” fűszer de már nagyon sok ideje használják Japánban.A Kare Raisu egy olcsó kaja ésfóleg a vonatállomások közelébe találhatók az erre szakosodott vendéglők.
Sült rizs
A sült rizs vagy chahan Kinábúl ered. Bálozatos hozzávalokkal, mint például tojással,babbal, negivel (japán hagyma) és kicsi darab sárgarépa és disznóhússal van keverve.Nagyon jó ha fel akarjuk használni a megmaradt rizset.
Chazuke
Chazuke egy tál rizs zöld teával és más hozzávalokkal, mint a lazac vagy tarako (cod roe). Nagyon jó ha fel akarjuk használni a megmaradt rizset.
Kayu
Kayu egy rizses zabkása.Nagyon jó ha beteg vagy, mert könnyen megemészthető. Nagyon jó ha fel akarjuk használni a megmaradt rizset.
Hináros fogások
Több száz fajta halféle és külömbörő tengeri dolgokat haszálnak fel a japánok, és nem csak tengeri , hanem folyókból és tavakból is kihalászott halféléket és növényeket használnak fel a konyhában.Nagyonsok módja van ezeknek az elkészitésére, például nyersen, száritva, megfőve, megsütve stb.
Sashimi- több információ
Sashimi az nyers tengeri kaja.Többféle hal feltálalva nyersen nagyon finom ha friss és jol el van készitve.Ezeket általában szoja szüsszal vagy wasabival eszik-
Yakizakana
A Yakizakana az grillelt hal.Nagyon sokféle halat szoktak igy elkésziteni és nagyon finom.
Noodle fogások
A japánoknál ez egy nagyon elterjedt étel, vannak hagyományos receptek és külföldről bejött receptek talán még el-japánositva is.
Soba- több információ
Soba noodlik megszokott fogás Japánban.Többféle lisztből készitik és kb. olyan vastag mint a spagetti.Ezeket különböző toppingal szolgálják fel hidegen vagy melegen.
Udon- több információ
Egy kicsit vékonyabb mint a soba és ugyancsak lisztből készült.Ezt is sokféle toppingal készitik el és hidegen vagy melegen tálalják.
Ramen- több információ
Ez egy „kinai stilusú” kaja , lisztből készült és levesben van megfőve.Ez egy nagyszerű példa arra ,hogy mennyire el-japánositható egy külföldi eredetű, ez esetben egy Kinából eredő étel.
Somen
Olyan mint az Undo és a Soba lisztből készült de nagyon vékony.Vékonyabb mint a soba vagy a Undo.Általában hidegen eszik meg és egy nyári szpecialitás.
Yakisoba
Yakisoba erősen mesütött Kinai stilusú noodle.Gyümbérrel ,zöldséggel és hussal tálalható.
Nabe fogások
Ez mondhajuk, hoyg egy foroo levesféle (hot pot).Zöldséget szokás bele tenni hagymát (negi) ,káposztát (hakusai), több féle gombát és tengeri- vagy más húst is beleraknak.Télen nagyon népszerű.Nabe fogások még :
Oden
Egy nabe fogás, hallal , daikonal, főtt tojással,konyakuval, kombu hinárral.Ezt órákig főzik szoja szósz alapú levesben.
Sukiyaki
Egy nabe fogás elkészitve hússzeletkékkel, zöldséggel, gombával,tofuval és konyaku nooblikkal ( shirataki).Evéskor nyers, száraz tojásba mártják be.
Shabu-Shabu
Egy hásra alapozott japán kaja.Vékony hússzeletek,zöldségekkel, tofuval és gombával együtt forró levesbe téve majd ponzu ecetbe vagy valamilyen szószba téve evés elött.
Chanko Nabe
Chanko Nabe szokott lenni a szumó birkozóknak a diétájuk.Sok variációjuk van,de egy pár erre szakosodott vendéglő megtalálható Rzogoku környékén ( egy Tokióban megtalálható negyed)
Húsos kaják
Húst csak a 19. század második felében keztek el enni nagyobb mennyiségben a japánok.Manapság már nagyonsok kajákat kaphaunk amelyekbe hús van.
Yakitori-több információ
Yakitori az grillelt csirekedarabok hináron.A csirke legtöbb részét fel lehet ennek használni.
Tonkatsu
Tonkatsu az jol megsült disznóhús darabkák.Ezt általában káposztával vagy fött rizs (katsudon) tetején tálalják vagy curry rizzsel (katsu kare).
Nikujaga-több információ
Ez egy otthoni stilusu kaja, húsból (niku) és krumpliból (jagaimo) készitve.
Szojababos fogások
Tofu, natto, miso és még sok más fontos hozzávaló szojababól van készitve.A következök a legmépszerübb szojababra alapozott ételek:
Yudofu
Yudofu abból áll,hogy tofu darabkákat meg kell fözni egy levesben és evés elött beletenni szoja szószba.
Agedashi Tofu
Agedashi Tofu megsütve és belemártva szojaszószba .
Miso leves
Néha egy tányér miso leves kiséri a reggelit,edédet és vacsorét.Ez abból áll, hogy miso tésztát bele kell tenn forró vizbe majd hozzáadni a szüksges hozzávalókat , ezek a wakame hinár és kis tofudarabkák .
Yoshoku fogások
Nagyonsok nyugati étel be volt mutatva Japánnak.Ezek nagyrésze el-japánosodott és ezeket most Yoshoku ételeknek nevezzük.
A leghiresebbek ezek közül például a :
Omuraisu
Omuraisu ( rizs omlett) az megfött rizs, vékony omlettbe csavarva és általában szaftos szósszal vagy ketchuppal szolgálva.
Hayashi Raisu
Hayashi rizs egy japán marhahús leves, vékonyra vágtt hűssal és hagymával egy szószban és rizs mellett szolgálva.hasonlit a kare raisura és ahogy a kare raisut, ezt is kanálal eszik.
Hamubagu
Hamubagu egy hamburger steak.Tányéra teszik és szósszal együtt eszik.
Más:
Tempura-több információ
Tempura az tengeri hal, zöldség,gomba .Tempura a 16. században volt átvive Japánba Portugáliából és mára már elérte, hogy az egyik legkedveltebb étel legyen.
Okonomiyaki-több információ
Okonomiyaki egy keverék a pizza és a palacsinta között.Sokféle hozzávalókat tartalmaz, mint például a tengeri hal, zöldség, és húst is bele lehet keverni a tésztájába és toppingként rátenni.
Monjayaki
Monjayaki a Kanto vidékéról való. nagyon hasonlit a Okonomiyakihoz , de a tésztája higabb.
Gyoza-több információ
A gyoza kis gomboc, amely meg van tömve zöldséggel vagy örölt hűssal.Ez az étel Kinából ered.
Chawanmushi
Chawanmushi az párolt tojás ami általában csirkehús darabokat is tartalmaz, garnellarákot, halat és ginko mogyorót.
Tsukemono
Tsukemono egyenlő japán savanyúság.Ebből is nagy a választék és egy kis tányér tsukemono szinte minden étel mellé jön. |